De collectiewebsite van Boijmans is vernieuwd

Ontdek de verhalen achter ruim 17.000 kunstwerken 

12 APRIL 2016, ROTTERDAM
Samenvatting
DOOR, het cultuur label van IN10, heeft de nieuwe collectiewebsite van Museum Boijmans Van Beuningen ontwikkeld. Op Collectie Boijmans Online kunnen bezoekers 17.000 objecten uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen bekijken.

Op de vernieuwde website kunnen bezoekers niet alleen informatie vinden over werken die ze gezien hebben in het museum, maar ook eindeloos grasduinen door veel grotere delen van de collectie. Gelaagde informatie maakt de website een informatiebron voor zowel enthousiaste museumbezoekers en professionals, als scholieren of studenten.

Een reis door de kunstgeschiedenis

De vernieuwde website is opgezet als een reis door de kunstgeschiedenis. Museum Boijmans Van Beuningen is immers het enige museum in Nederland waar bezoekers aan de hand van internationale topstukken een volledig overzicht krijgen van de westerse beeldende kunst en vormgeving van 1400 tot nu.

Digital Storytelling

Rond ieder collectiestuk van Museum Boijmans Van Beuningen zijn de mooiste verhalen te vertellen. Iedere pagina over een kunstwerk op de collectie website is verrijkt met informatie die het publiek uitdaagt om verder te kijken. De kunstwerken presenteren we in een informatieve context waarbij slimme verbanden worden gelegd tussen kunstenaarsbiografieën, video, audio en onderzoeksteksten. Rondom een kunstwerk tonen we aanverwante kunstwerken uit dezelfde museumzaal, stroming of tijd.

Bezoekers kunnen in een oogopslag zien of werken op zaal te zien zijn of op reis zijn. Tevens kunnen ze direct vragen stellen over het kunstwerk aan museummedewerkers. Binnen speciale verhaalpagina’s biedt het museum daarnaast verdiepende informatie over de collectie, museumgebouw, stromingen, kunstenaars en favorieten van museummedewerkers.

Story engine

Voor de digital storytelling van Collectie Boijmans Online heeft DOOR een ‘story engine’ (API) ontwikkeld. Met deze story engine kan het Museum Boijmans Van Beuningen de verrijkte digitale collectie in toekomst ook gebruiken voor andere interactieve toepassingen als tentoonstelling interactives en apps. Het museum heeft als doel om in 2018 70.000 objecten op ‘Collectie Boijmans Online’ te tonen.

In het project heeft DOOR nauw samengewerkt met Boijmans en Studio Lotte Meijer. DOOR was binnen het project verantwoordelijk voor concept, design en development.

OVER DOOR

DOOR is het label van IN10 voor instellingen in de erfgoed-, kunst- en cultuursector. DOOR helpt kunst- en cultuurorganisaties zich op de toekomst te richten met nieuwe presentatievormen, digital storytelling en experience design. DOOR laat de cultuurbeleving aansluiten op de snel veranderende wensen en verwachtingen van bezoekers. DOOR is gespecialiseerd in digital storytelling technieken waarmee we online collecties op een zo rijk en relevant mogelijke wijze presenteren op het snijvlak van digitale en fysieke beleving.

DOOR ontwikkelt eigentijdse ervaringen voor musea, theaters en festivals, die ervoor zorgen dat het publiek nu en in de toekomst verbonden blijft.

DOOR is een initiatief van IN10. De afgelopen jaren heeft DOOR o.a. innovatieve projecten gerealiseerd voor Bibliotheek Rotterdam, Kunsthal Rotterdam, Letterkundig Museum, International Film Festival Rotterdam, Ro Theater, Fotomuseum Antwerpen, Kinderboekenmuseum en de Rotterdamse Schouwburg.

Afbeeldingen
Download PDF
Download PDF
Over IN10

IN10 Design & Innovation helpt merken en organisaties relevant en toekomstbestendig te zijn met innovation design, brand design & digital products. IN10 bestaat uit een team van 50+ strategen, service designers, UX designers, visual design, development, producers, content creatie en narrative design. In 2021 trad IN10 toe tot de groep Handpicked agencies.

berichten